Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014,

în cadrul Fondului ONG în România Componenta 1 Implicare/Subcomponenta 1.2 Voluntariat

Numărul de referință: 2014/ C1.2_34(1231)

Valoarea proiectului: 40.037,17 euro, din care 34.981,14 euro finanțare nerambursabilă

Titlul proiectului: „Fii voluntar pentru comunitatea ta!”

Descarcă ghidul în engleză

Descarcă ghidul

Nr. 300/12.04.2016

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014,

Numărul de referință: 2014/ C1.2_34(1231)

Titlul proiectului: „Fii voluntar pentru comunitatea ta!”

Luni, 18 aprilie 2016, ora 10.00

Locație: Palatul Național al Copiilor, Sala Europa

CONFERINȚA DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI

FII VOLUNTAR PENTRU COMUNITATEA TA!

Asociația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes Elveția, Fundația Română pentru Educație și Educatori și Asociația Children’s High Level Group vă invită la conferința de închidere a proiectului Fii voluntar pentru comunitatea ta!, implementat ca răspuns a nevoii de formare a voluntarilor din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), cel mai extins program național de voluntariat pentru elevi din România.

Proiectul se derulează în perioada 01.04.2015 -  30.04.2016.

Rezultatele proiectului sunt:

• Ghidul voluntarului SNAC, ce va fi pus la dispoziția tuturor voluntarilor (profesori și elevi) din țară, pentru a-i ajuta în implementarea de acțiuni comunitare, utilizând metode și strategii interactive;
  • formarea a 50 de voluntari adolescenți și 10 profesori coordonatori SNAC. Voluntarii au fost formați în cadrul unei tabere, organizată la Cozia, în perioada 31 august - 7 septembrie 2015, unde au participat la ateliere de dezvoltare personală, advocacy, management de proiect.
  • implementarea de către echipele de voluntari a unui număr de 10 proiecte comunitare, cu 500 de beneficiari.

Fii voluntar pentru comunitatea ta! este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014,în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații vizitați site-urile:

www.fondong.fdsc.ro

www.asociatiacatharsis.ro

sau contactați-ne pe adresa de mail: catharsis.office@gmail.com

CONFERINȚA DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI

Palatul Național al Copiilor, Sala Europa

Bucureşti, Luni 18 aprilie 2016, ora 10.00

09.30 - 10.00

Primirea invitaților

10.00 – 10.05

Deschiderea conferinţei – doamna dr. Zoe-Doina NIȚĂ, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS – prezentarea asociației.

10.05 –10.15

Prezentarea proiectului – doamna Ionela PETRE, manager de proiect, Asociația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS

10.15 – 10.20

Discursul reprezentantului Fundației Terre des hommes Elveția

10.20 – 10.25

Discursul reprezentantului Fundației Române pentru Educație și Educatori

10.25 – 10.30

Discursul reprezentantului Asociației „Children’s High Level Group”

10.30 – 10.45

Despre importanța voluntariatului – intervențiile elevilor voluntari

10.45 – 11.00

Întrebări şi răspunsuri din partea invitaţilor şi a presei, concluzii

„Fii Voluntar pentru comunitatea ta!”

Bran, România, februarie 2016

Membrii Asociației pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS, ai Asociației Children’s High Level Group și ai Fundației Terre des hommes, parteneri în cadrul proiectului Fii voluntar pentru comunitatea ta! au participat la cel de-al treilea grup de lucru, ce a avut ca obiectiv realizarea primului Ghid de formare al tinerilor voluntari S.N.A.C. (Strategia Națională pentru Acțiune Comunitară) ghid ce se va adresa tuturor liceenilor din România.

Tematica și conținutul ghidului au fost experimentate de 50 de voluntari S.N.A.C de-a lungul taberei lor de formare, ce a avut loc in septembrie 2015. Sugestiile acestora au fost inserate în ghidul nou creat, ce are un conținut adaptat nevoilor de formare ai voluntarilor S.N.A.C. și este scris într-un limbaj prietenos și accesibil.

Feedback-ul tinerilor a fost pozitiv, aceștia utilizând ulterior cu mult entuziasm și profesionalism din metodele și tehnicile descrise în ghid, în formarea altor voluntari tineri și în implementarea proiectelor comunitare.

Cu ocazia celui de-al treilea grup de lucru, partenerii au verificat din nou Ghidul Voluntarului, revizuind și completând toate capitolele, respectiv Capitolul Introductiv,  Comunicare și Ascultare activă, Management al Proiectelor,Tehnici de lucru cu copiii cu cerințe speciale, Proiecte Comunitare Mișcare, Joc și Sport, Lucrul cu tineri, Metode și Tehnici de lucru din arta actorului, Dezvoltare IT Multimedia.

Întrucât activitatea voluntarilor a fost extraordinară și constituie un bun model de urmat de către prezenții și viitori voluntari S.N.A.C, partenerii au decis ca fiind extrem de util să adauge un nou capitol în forma finală a Ghidului, capitol care să includă scurte descrieri ale proiectelor celor 10 echipaje.

După definitivarea Ghidului Fii voluntar pentru comunitatea ta! ce va avea loc la sfârșitul lunii februarie, acesta urmează să fie editat, tipărit in martie și diseminat cu ocazia Conferinței de final a proiectului. Varianta electronică a ghidului va fi verificată, tradusă în limba engleză și postată pe site-urile partenerilor, fiind disponibilă pentru descărcare.

Fii voluntar pentru comunitatea ta! este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 -2014, în cadrul Fondului ONG în România, Componenta 1 Implicare / Subcomponenta 1.2 Voluntariat.

20 aprilie 2015

FII VOLUNTAR PENTRU COMUNITATEA TA!

Asociația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes Elveția, Fundația Română pentru Educație și Educatori și Asociația „Children’s High Level Group” lanseasă proiectul Fii voluntar pentru comunitatea ta!, ca răspuns la nevoia de formare a voluntarilor din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), cel mai extins program național de voluntariat pentru liceeni din România.

Perioada de implementare este de 12 luni (01.04.2015 -  31.03.2016).

Obiectivele proiectului sunt: realizarea unui ghid al voluntarului SNAC, formarea a 50 de voluntari adolescenți din toată țara și implementarea a cel puțin 10 proiecte comunitare, cu cel puțin 500 de beneficiari. Cursul este format din ateliere de dezvoltare personală, advocacy, management de proiect. O dată formați, cei 50 de adolescenți vor continua să activeze în SNAC cel puțin 2 ani de acum înainte, în beneficiul comunității loc școlare și locale. Ghidul elaborat va fi pus la dispoziția tuturor voluntarilor (profesori și elevi) din țară, pentru a-i ajuta în implementarea de acțiuni comunitare, utilizând metode și strategii interactive.

Grupul țintă primar sunt voluntarii elevi, iar cel secundar sunt cadrele didactice voluntare, familiile și colegii voluntarilor, comunitățile locale.

Până când vă puteți înscrie?
Termenul de expediere a arhivelor este 30 iunie 2015. Evaluarea acestora va avea loc în perioada   1–5 iulie 2015

Proces verbal selectie voluntari

Proces verbal analiza oferte tabara

ANUNȚ Invitatie participare tabara formare