01.

Înființare:

Asociaţia Catharsis a luat fiinţă pe data de 1 septembrie 2013.

02.

Scop:

Dezvoltarea, promovarea şi furnizarea, pe plan intern şi internaţional a serviciilor sociale și educaționale.

03.

Viziune:

Contribuie la dezvoltarea comunității locale prin implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare a serviciilor sociale și educaționale.

04.

Principii:

Iniţiativă, implicare şi cooperare, respect şi sprijin reciproc, transparenţă, competenţă, egalitate de șanse, responsabilitate şi legalitate.

05.

Servicii:

Asociaţia Catharsis furnizează persoanelor dezavantajate socio-economic și educațional următoarele tipuri de servicii:

Servicii de formare și certificare profesională în domeniile: management de proiect, educație și responsabilitate financiară, economie socială, antreprenoriat social, formare de formatori.

Servicii de consiliere psihologică: psihoterapie de familie, dezvoltare personală, ergoterapie.

Servicii de consultanţă în domeniile: scriere de proiecte pentru accesarea fondurilor nerambursabile, implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă (management de proiect), înfiinţarea afacerilor în domeniul economiei sociale, strângere de fonduri.

Cursuri acreditate

Nr. crt.

Denumire programului

Număr de ore/

credite

Acreditat

Data acreditării

1.

Abordarea terapeutică a tulburărior cauzate de uzul de substanțe - Curs de bază în adicții

10.03.2017

1.

Metode și tehnici interactive de autocunoaștere și dezvoltare personală, utilizate în lucrul cu copii și adolescenți

29.09.2016

Managementul furiei

14.02.2017

Formator cod COR 242401

Autoritatea Națională pentru Certificări

12.06.2014

Manager de proiect cod COR 242101

Autoritatea Națională pentru Certificări

12.06.2014

1.

Consilier în domeniul asistenței victimelor violenței domestice

în curs de acreditare

Toate cursurile pot fi achiziționate prin SEAP

Proiecte derulate:

1. Participare la “Competiția Femeia Manager 2013

Primul proiect derulat a fost participarea la competiția de proiecte lansate de către ȘCOALA NAȚIONALĂ A FEMEILOR MANAGER, din cadrul programului Investeşte în oameni! Titlul proiectului: "Școala Națională a Femeilor Manager" Contract nr.: POSDRU/ 97 / 6.3 / S / 60759 Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale“ Domeniul major de intervenţie 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii“. Competiția Femeia Manager 2013 s-a adresat persoanelor care au finalizat cu succes programul Școala Națională a Femeilor Manager și care au demarat o activitate independentă după absolvirea programului.

Organizatorul competiției a fost Asociația pentru Promovarea Femeii din România, APFR Timișoara, în calitate de coordonator al proiectului Școala Națională a Femeilor Manager, alături de partenerii săi: Fundaţia Româno - Germană de pregătire şi perfecţionare profesională în domeniul construcţiilor, SC Vertical Adventure SRL, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie și Siveco România SA. În cadrul acestei competiții am depus un plan de afaceri pe baza căruia am înființat și asociația, obținând locul II pe țară, premiu fiind folosit pentru dezvoltarea asociației. Vezi: http://www.snfm.ro/content/competitia-femeia-manager-2013-686

1. Am o inimă mare – ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală pentru adolescenți

În decembrie 2013, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sibiu, Liceul de Artă Sibiu şi Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu Asociația CATHARSIS a lansat un ghid de lucru pentru profesioniștii care lucrează cu adolescenți și tineri, propunându-le, pe parcursul a 10 ateliere, să facă o călătorie de descoperire a propriei identităţi şi a lucrurilor care îi pot face cu adevărat fericiţi. Condiția de participare la atelierele de autocunoaștere și dezvoltare personală este dorința adolescentului de a lucra cu el însuși, de a încerca să facă lucrurile altfel decât de obicei, de a fi dispus să își ofere timp pentru a se dezvolta ca persoană independentă. Rezultatele atelierelor vor fi o consecință a implicării adolescenților, a atmosferei care se va stabili în timpul procesului de autocunoaștere, a temelor și exercițiilor propuse de formatori. Exercițiile propuse vor stimula autocunoașterea, comunicarea, vor explora relațiile de familie și relațiile de prietenie.

1. Proiectul „Crăciun pentru toți”

Proiectul a avut ca principal obiectiv strângere de fonduri pentru 200 de copii din centrele de plasament “Sf. Macrina” și “Cireșarii” din București. Activitățile s-au derulat în perioada octombrie –decembrie 2013, fiind organizate de către voluntarii Asociației Catharsis, elevi ai Liceului Goethe din București. Aceștia au colectat haine, jucării și bani, prin sponsorizări și donații primite de la persoane fizice și juridice, au cumpărat cadouri și au organizat un spectacol pentru copiii din cele două centre de plasament, ocazie cu care au fost împărțite cadourile. http://asociatiacatharsis.ro/eveniment_detalii.php?id_e=1

1. Ateliere de TERAPIE ARTIZANALĂ - creaţie, socializare, dezvoltare personală

Concepute ca o metodă de terapie psihică și ocupaţională, atelierele de TERAPIE ARTIZANALĂ oferă un cadru ideal de creație, socializare și dezvoltare personală. Participanţii la atelier au avut astfel ocazia să-și pună în valoare creativitatea, să meșteșugărească lucruri practice din materiale reciclabile și să se bucure de rezultatul muncii lor. Atelierele s-au derulat în perioada decembrie – aprilie 2014, în parteneriat cu Asociația Artizanat și Creativitate, fiind organizate 17 ateliere la care au participat peste 100 de persoane pasionate de lucrul manual și de păstrarea tradițiilor. http://asociatiacatharsis.ro/articol_consiliere_grup_detalii.php?id_articol_consiliere=1

1. Proiectul “Schimbă un viitor”

Vineri 28 martie, ora 20:30, la Hotel Capital Plaza din București, voluntarii Asociației CATHARSIS, elevi ai Liceului German Goethe, au organizat un eveniment caritabil pentru copiii din centrul de plasament "Cireșarii 2". Evenimentul a fost deschis de Sebastian Grosu care a susținut un recital de muzică jazz. Vedeta serii a fost Paula Seling care a oferit un recital de muzică. Evenimentul s-a încheiat cu o licitație a picturilor realizate de copiii din Centrul de Plasament “Cireșarii” din București. Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și din donațiile sponsorilor, au fost folosite pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de studiu ale copiilor din Centrul de Plasament “Cireșarii 2”. http://asociatiacatharsis.ro/eveniment_detalii.php?id_e=5

1. Ateliere de dezvoltare personală pentru viitorii psihoterapeuți de familie din Târgu Mureș

În luna iunie 2014, în parteneriat cu Asociația Alianța pentru Copil și Familie, am derulat 2 ateliere de dezvoltare personală pentru psihologi și medici care se formează în Psihoterapie de familie.

1. Fii voluntar pentru comunitatea ta!

Asociația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes Elveția, Fundația Română pentru Educație și Educatori și Asociația Children’s High Level Group vă invită la conferința de închidere a proiectului Fii voluntar pentru comunitatea ta!, implementat ca răspuns a nevoii de formare a voluntarilor din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), cel mai extins program național de voluntariat pentru elevi din România.

Proiectul se derulează în perioada 01.04.2015 -  30.04.2016.

Rezultatele proiectului sunt:

• Ghidul voluntarului SNAC, ce va fi pus la dispoziția tuturor voluntarilor (profesori și elevi) din țară, pentru a-i ajuta în implementarea de acțiuni comunitare, utilizând metode și strategii interactive;
  • formarea a 50 de voluntari adolescenți și 10 profesori coordonatori SNAC. Voluntarii au fost formați în cadrul unei tabere, organizată la Cozia, în perioada 31 august - 7 septembrie 2015, unde au participat la ateliere de dezvoltare personală, advocacy, management de proiect.
  • implementarea de către echipele de voluntari a unui număr de 10 proiecte comunitare, cu 500 de beneficiari.

Fii voluntar pentru comunitatea ta! este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014,în cadrul Fondului ONG în România.

VIII.Erasmus + DVCI Domestic Violence Coordinating Intervention

Proiect transnațional ce vizează cooperarea în vederea inovației și a schimbului de bune practici.

Parteneri:

1. Royal Borough of Kensington and Chelsea (Marea Britanie) - lider de proiect
  2. Standing Together Against Domestic Violence (Marea Britanie)
  3. Dimitra Education & Consulting S.A. (Grecia)
  4. Region de Murcia (Spania)
  5. Asociația Catharsis (România)

Obiective proiect:

1. Îmbunătățirea accesului la formare și calificare pentru specialiști din 4 țări
  2. Dezvoltarea unei curricule menite să contribuie la dezvoltarea competențelor profesioniștilor de a răspunde eficient victimelor violenței
    1. Curricula va ține seama de tendințele existente la nivel european, dar și de particularitățile identificate în plan național

Activități principale proiect

1.Constituirea unui grup naţional de referinţă al instituțiilor care activează în domeniul violenței domestice

2.Identificarea nevoilor de instruire a specialiștilor (cadre didactice, polițiști, psihologi, medici,  preoți etc.)

3.i

4.r