Proiecte

proiecte

...detalii

Implică-te!

doneaza

...detalii

Să ne cunoaştem!

contact

...detalii

CONSILIERE DE GRUP pentru tratare a dependenţelor de substanțe

Consilierea de grup s-a dovedit a fi cea mai bună cale de tratare a dependenţelor de orice fel. Consilierea de grup oferă clienţilor cadrul în care:

  • Se pot cunoaşte mai bine pe ei înşişi interacţionând cu alţii;
  • Înţeleg că nu sunt singurii care au această problemă;
  • Dobândesc abilităţi sociale şi de comunicare care le permit să folosească mai bine programele de auto-ajutor (AA, NA).

Diferenţe între consilierea de grup şi consilierea individuală

Consilierea de grup şi cea individuală sunt instrumente importante în tratarea dependenţei de substanţe. Consilierea de grup foloseşte în mare parte aceleaşi strategii de intervenţie ca şi consilierea individuală. Există totuşi diferenţe importante între cele două abordări. O greşeală frecvent întâlnită este aceea de a concentra o întreagă întâlnire de grup asupra unui client, în timp ce restul grupului priveşte.

Consilierea de grup

  • se concentrează pe prezent (aici şi acum)
  • oferă clienţilor cadrul aprofundării istoricului personal care precede problemele generate de dependenţă
  • oferă clienţilor cadrul înţelegerii dependenţei şi comportamentului prezent, discutării unor noi moduri de comportament, învăţării unor căi noi de rezolvare a problemelor şi dezvoltării abilităţilor de prevenire a recăderilor.

Consilierea de grup foloseşte procesul interactiv din grup. Consilierul se concentrează pe felul în care membrii grupului interacţionează, comunică între ei şi se comportă în grup.

Consilierul şi membrii grupului oferă feedback individual privind comportamentul lor. În consilierea individuală, clienţii sunt în dezacord doar cu consilierul lor. În consilierea de grup, feedback-ul consilierului este combinat cu feedback-ul pozitiv al celorlalţi membri. Acest fapt face ca feedback-ul să fie mai puternic.

Grupul reprezintă un loc în care consilierul îi ajută pe participanţi să exerseze noi abilităţi, cum ar fi rezolvarea problemelor, comunicarea şi gestionarea stresului generat de situaţiile de risc.

În consilierea de grup, consilierul foloseşte un grup de egali pentru a influenţa individual clienţii să-şi schimbe comportamentul într-un mod pozitiv.

COORDONATORI GRUP:

dr. Zoe-Doina Niță, psiholog clinician principal, psihoterapeut de familie, cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, doctor în psihologie al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, master în Prevenirea şi combaterea drogodependenţelor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS.

Alina NEAGOE, psiholog clinician principal, psiholog specialist în psihologia apărării, siguranței naționale și ordinii publice, membră a Colegiului Psihologilor din Romania, master în psihoterapia cognitv-comportamentală, formare în Tehnica Interviului Motivational și Prevenirea Recăderilor, multiple formări la nivel național și internațional în domeniul comportamentelor adictive și al prevenirii consumului de droguri în școală, familie și comunitate, formator certificat ANC, experiență de 12 ani în domeniul adicțiilor (evaluarea și consilierea persoanelor consumatoare de droguri în scopul creșterii motivației pentru schimbarea comportamentului de consum și prevenirea recpderilor), expert în prevenirea consumului de droguri pe proiecte naționale, cu finanțare POSDRU și EEA Grants. 

Taxa de participare

Taxa de participare este de 50 lei pe sesiune.  

Locație

București: Piața Valter Mărăcineanu nr. 1-3, etaj 3, sala 116, Sector 1, București


 

 

Pentru confirmarea locului, vă rugăm să ne contactați la 

Telefon: 0723992930

E-mail: cursuri@asociatiacatharsis.ro

 

Asociația Catharsis
Asociația Catharsis
Asociația Catharsis
 
Copyright © 2018, Asociatia Catharsis. All rights reserved.

 

 
Parteneri
apfr midocar asoc joy colegiu oscar asoc apaca por plaza plaza