Beneficii
Suportul de curs cu repere teoretice și aplicații practice este oferit gratuit participanților în format tipărit. Poți previzualiza aici.
60 de credite de formare profesională pentru psihologii înscriși în Colegiul Psihologilor din România (CPR), valabile din 2020 pe toate specialitățile. Diploma se eliberează în format electronic și se transmite pe e-mail, după semnarea de către reprezentantul CPR.
Tematică abordată
Fenomenul violenței de la abordări teoretice la studii de caz.
- Fenomenul violenței. Aspecte psihosociale- stereotipuri și prejudecăți
- Tipuri de violență. Efectele lor. Studii de caz
- Violența împotriva fetelor și femeilor.
- Violența între parteneri în viziunea lui Michael P. Johnson
- Controlul coercitiv în viziunea lui Evan Stark. Modelul Duluth
- Ciclul violenței domestice sau de ce rămân victimele în relații abuzive?
- Tipologia agresorului domestic.
- Impactul violenței domestice asupra copiilor.
Violența în spațiul intim
- Familia – concepte si teorii explicative
- Abordarea violenței în terapia de familie și de cuplu
- Intervenţii în terapia de familie
- Aplicații practice: joc de rol, studii de caz
- Cuplul – concepte și teorii explicative
- Abordări în terapia de cuplu
- Intervenţii în terapia de cuplu
- Aplicații practice: joc de rol, studii de caz
- Efectele violenței în dezvoltarea umană
- Violența emoțională și sexuală în cuplu;
- Motive ale menținerii relațiilor abuzive. Dependența în cuplu.
- Noțiuni de etică profesională ce vizează: respectul drepturilor și demnității oricărei persoane, responsabilitatea și integritatea profesională;
- Reziliența vs. procese și strategii de coping; vs. mecanisme defensive/ de apărare. Metode și tehnici de creștere a rezilienței
- Prevenirea violenței în școală Prevenirea violenței în familie. A crește copii rezilienți
- Prevenirea violenței în comunitate. Reziliența comunitară. Reziliența societală
- Rolul fundraisingul-ui în realizarea unei preveniri eficiente și sustenabile
Cui se adresează cursul
Psihologilor din domeniul clinic, educațional, judiciar, psihoterapeuților, consilierilor, asistenților sociali.
Formatori
dr. Zoe-Doina Niță, formator, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut de familie, cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, doctor în psihologie al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, master în prevenirea și combaterea drogodependențelor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS.
Alina Neagoe, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică, psiholog specialist în psihologia apărării, siguranței naționale și ordinii publice, membră a Colegiului Psihologilor din Romania, master în psihoterapia cognitiv-comportamentală, formare în Tehnica Interviului Motivațional și Prevenirea Recăderilor, multiple formări la nivel național și internațional în domeniul comportamentelor adictive și al prevenirii consumului de droguri în școală, familie și comunitate, formator certificat ANC, experiență de 12 ani în domeniul adicțiilor (evaluarea și consilierea persoanelor consumatoare de droguri în scopul creșterii motivației pentru schimbarea comportamentului de consum și prevenirea recăderilor), expert în prevenirea consumului de droguri pe proiecte naționale, cu finanțare POSDRU și EEA Grants.
Iulia Oprea, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut formator/supervizor terapie de familie, specializare psihoterapie cognitiv-comportamentală, membru Colegiu Psihologilor din Romania, experiență îndelungată în abordarea pacientului cu boli cronice (HIV/SIDA, adicții).
Gina Bălan, psihoterapeut de familie autonom, psiholog educațional, școlar și vocațional autonom, membră a Colegiul Psihologilor din România și a Federației Române de Psihoterapie. Am urmat formări de lungă durată în psihologie și psihoterapie, fiind specializată în: psihoterapia copilului și a familiei, evaluare și consiliere psihologică, dezvoltare personală de grup, psihologie clinică și intervenții de consiliere și psihoterapie, terapia tulburărilor de dezvoltare, orientare școlară și vocațională, art-terapie, terapie educatională, psihopatologia copilului și adolescentului, psihopatologia adultului, intervenții cognitiv comportamentale în adicții; expert în următoarele proiecte: Programul Stop fumat-programul național de sănatate publică pentru renunțarea la fumat, Atelierul de Art-terapie pentru Copii- proiect de dezvoltare personala și psihoterapie pentru copii, inițiat în anul 2008, Școala de acasă-proiect de parenting și Proiecte antibullying în școli și grădinițe.
|