Distanțarea socială și asocierea cu depresia sau anxietatea

În contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României, determinată de răspândirea COVID-19 și creșterea masivă a numărului de persoane infectate în România, cu toții ne confruntăm cu noile restricții impuse pentru limitarea răspândiri virusului, cea mai importantă fiind distanțarea socială.

Din punct de vedere psihologic, distanțarea socială – este e condiție asociată frecvent cu depresia sau anxietatea. Astfel, putem experimenta stări de depresie și anxietate, induse chiar de distanțarea socială, reducerea / limitarea sau interzicerea provocărilor cotidiene.

În această perioadă trăim simptome de depresiei - iritabilitate, pierderea interesului și a plăcerii pentru activitățile zilnice, modificări ale poftei de mâncare și de greutate, sentimente de vinovăție, dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor, stimă de sine scăzută, comportamente de evitare și izolare de ceilalți, sentimente de lipsă a speranței.

De asemenea, putem experimenta simptome de anxietate - suntem într-o stare de alertă și ne așteptăm ca pericolul să apară în orice clipă; ne luăm măsuri de precauție, care în condiții de normalitate ar putea fi considerate exagerate, evitând locurile și activitățile în care e posibil să ne contaminăm. Incertitudinea generează frică, grijă excesivă, panică, probleme de somn, temeri, probleme digestive etc.

Atunci când lipsește sprijinul celorlalți, fără multe oportunități de a ne bucura de viață și fiind concentrați pe partea negativă a situației, începe să se instaleze depresia. Aceste simptome pot varia de la o persoană la alta, multe aspecte fiind obișnuite în contextul actual, în care simptomele specifice depresiei ne ajută să ne adaptăm mai ușor în izolare, iar simptomele specifice anxietății ne mobilizează să ne luăm măsuri de precauție, care ne protejează pe noi și pe cei din jurul nostru.

În acest context, vă informăm că personalul care experimentează simptome de depresie și anxietate care depășesc nivelul celor prezentate mai sus, își poate evalua gratuit și anonim nivelul de depresie perceput, accesând site-ul www.depreter.ro precum și nivelul de anxietate perceput, accesând site-ul www.paxonline.ro.