Conferința online psihoeducație 23.04.2020

Rolul validării emoționale și apropierii distante în contextul izolării fizice în propriile locuințe

Situația de criză în care ne aflăm ne-a pus în fața unor trăiri emoționale mai intense și mai frecvente decât de obicei. Și este absolut firesc, fiind o situație unică pentru mai multe generații. Este un truism faptul că în situații de crize sociale sau personale, oamenii au tendința de a-și exacerba vulnerabilitățile sau de a dezvolta unele latente.
De asemenea, relaționările interpersonale au cunoscut o altă dinamică prin modificarea relațiilor de comunicare și socioafective. Factori psihoindividuali - cum ar fi prezența sau absența în cadrul familiei, timpul de calitate petrecut cu fiecare membru în parte, motivația intrinsecă sau extrinsecă, aptitudinile de adaptare și rezervele emoționale, starea de sănătate etc. -, factori socioculturali și factori economici fac ca afectarea relațiilor sau desfășurarea activităților zilnice să fie influențate pozitiv sau negativ.
Persoanele singure au o mai mare probabilitate de a fi afectate în această perioadă.
Valențele pozitive sau negative și intensitatea emoțiilor și relațiilor sociale din cadrul familiei de bază sau extinse ori ale persoanelor singure sunt mediate nu numai de distanțarea socială dar și de apropierea distantă existentă între membri familiei sau prietenilor.
Mai mult ca oricând, în această perioadă, nevoia de a-i ști bine pe cei dragi și a-i ajuta în depășirea situației prin care trec, ne face să ne oferim sprijinul, solicitat sau nu. Expresii de genul - “O să treacă”, “Stai liniștită”, “O să fie bine”, “E normal să nu ai chef”, “E normal să nu vrei să ieși”, “Nu mai fii tristă” etc. – sunt mult mai prezente. Sunt ele utile în susținerea reală a celor dragi nouă?
Însă, când vine vorba de noi înșine, ne este mai ușor să ne luptăm cu propriile emoții negative sau să ne întrebăm: e bine că mă simt bine? este în regulă să stau 2 ore fără să fac nimic?
Negarea emoțiilor noastre și ale celorlalți face ca interacțiunile uneori să fie mai sărăcăcioase, alteori mai conflictuale sau să ne conducă către comportamente adictive ca modalități de reglare emoțională facile și necritice.
Validarea emoțională este o strategie constructivă și sănătoasă ce ne ajută la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și a propriei noastre stări emoționale, mai ales în această perioadă dificilă, ducând astfel la rezolvarea de probleme și la scăderea intensității apropierii distante.

Mincu Tiberiu - psiholog
Asociația CATHARSIS