Conferința online psihoeducație 30.04.2020

Dragoste și cuplu în vremea pandemiei

Pentru mulți, dragostea înseamnă întâlniri romantice cu flori, bomboane și numărarea orelor până la reunirea cu persoana iubită.
În vremea coronavirusului, împreună cu multe alte aspecte ale vieții, mecanica romantismului s-a schimbat. Partenerii nou-întâlniți își doresc în zadar o apropiere romantică, după săptămâni întregi de distanțare socială; cuplurile îndelungate care coabitează și cele căsătorite petrec mai mult timp împreună ca niciodată, ceea ce poate însemna adâncirea legăturilor emoționale, pentru unii, în timp ce pentru alții ar putea reprezenta o formă de ”sufocare”. Iar pandemia a adăugat o nouă provocare pentru părinții divorțați sau separați care au custodia comună a copiilor lor.
Criza coronavirusului a inaugurat o rescriere a frustrării, fricii, durerii pentru mulți datorită schimbării semnificative a vieții noastre de zi cu zi. Între timp, mecanismele noastre de coping - ieșirile cu prietenii, cumpărături la mall, exerciții fizice la sală - au devenit amintiri îndepărtate. Pentru unii, înseamnă tulburări de somn, în timp ce pentru alții poate însemna implicarea în comportamente de evitare, dificultăți de concentrare sau depresie. Toate aceste lucruri pot genera conflicte într-o relație.
Ba mai mult, pandemia a dus la schimbări în rolurile din interiorul relației. Poate că un partener a devenit brusc cel responsabil cu îngrijirea copiiilor care stau permanent în casă, iar altul a devenit singurul care aduce un venit familiei, schimbând dramatic dinamica în cuplu și familie. Conflictul poate să apară sau să se agraveze atunci când cuplurile percep că nu au control asupra acestor schimbări care par să vină în cascadă. Un alt lucru este că o rutină schimbată ar putea afecta viața intimă a unui cuplu. Când copiii sunt în jur constant și lucrurile sunt în general mai stresante, aceasta poate avea un impact asupra luării deciziilor și a timpului petrecut împreună ca parteneri de relație. Această nouă experiență de izolare la domiciliu a creat o rată mai mare de conflict, care ca urmare a unor probleme individuale poate conduce spre violență situațională de cuplu. Acest lucru se întâmplă atunci când conflictul escaladează până la violență fizică.
Cum putem gestiona eficient toate aceste situații?
Un prim pas l-ar putea reprezenta găsirea de strategii pentru diminuarea anxietății individuale: exerciții fizice, explorarea unor noi hobby-uri, fixarea unor obiective zilnice simple, măsurabile și realizabile, mindfulness, implicarea în cauze umanitare, etc.
Un al doilea pas esențial îl constituie contribuția fiecărui partener la diminuarea tensiunii din cuplu: a nu intra într-o spirală ascendentă a discuțiilor în contradictoriu, a-i da partenerului beneficiul îndoielii, plecând de la asumpția că și el e bine intenționat chiar dacă nu obține rezultatele așteptate de celălalt, a-i lăsa partenerului timp și spațiu pentru a fi cu el însuși, a rememora momente plăcute petrecute împreună (fotografii, filme), a folosi umorul ca strategie de ieșire din diferite situații prevestitoare de conflict, etc. În definitiv, istoria ne spune că orice criză trece până la urmă, lăsându-ne mai puternici și mai înțelepți... ca parteneri de relație.

Alina Neagoe, psiholog clinician principal, formator
Asociația CATHARSIS