Conferința online psihoeducație 21.05.2020

Adolescenții și alcoolul

Adolescența este perioada extraordinară de schimbare dinamică, prin care o persoană trece de la copilărie la vârsta adultă. În timpul acestei tranziții, adolescenții trebuie să facă față schimbărilor dramatice ale corpului, sentimentelor, perspectivelor și mediilor lor.
Ei se confruntă cu noi trebuințe, noi nevoi de dezvoltare, precum impulsul pentru autonomie și cerințele grupului lor de egali, în timp ce încearcă să dezvolte un sentiment mai puternic de sine. Aceștia vor experimenta situații, presiuni, dorințe și provocări necunoscute pentru care nu au un cadru de referință prealabil și adesea nu sunt pe deplin pregătiți să se descurce eficient singuri. Mai mult, adolescența este asociată cu o libertate sporită, o scădere a monitorizării de către adulți și o mai mare afiliere cu semenii. În această perioadă, alcoolul poate reprezenta o atracție specială pentru unii adolescenți din motive sociale, genetice, psihologice și culturale. Această atracție apare chiar în momentul în care adolescenții pot să nu fie pe deplin pregătiți să anticipeze toate efectele consumului de alcool, dar și când sunt mai vulnerabili la anumite consecințe adverse ale consumului de alcool.
Progresele recente în domeniile epidemiologiei, psihopatologiei dezvoltării, dezvoltării creierului uman și geneticii comportamentale au oferit noi perspective asupra constructului decizional în adolescență și a relației adolescenților cu consumul de alcool. Cercetările indică faptul că acesta din urmă este un comportament complex influențat de:

• Modificări normale de maturizare pe care le înregistrează toți adolescenții (de exemplu, modificări biologice și cognitive, cum ar fi dezvoltarea sexuală și maturizarea diferențială a regiunilor specifice ale creierului și modificări psihologice și sociale, cum ar fi independența crescută și asumarea riscurilor).
  • Multiple contexte sociale și culturale, sistemele sociale în care trăiesc adolescenții (familie, grupul de egali și școală).

Cercetări recente arată că consumul de alcool la adolescenți are potențialul de a declanșa schimbări biologice pe termen lung care pot afecta dezvoltarea unui individ, influențând și comportamentul imediat al adolescentului. Rezultatele adverse pot include tulburări mintale, cum ar fi anxietatea și tulburările depresive. Mai mult, consumul precoce de alcool poate avea efecte dăunătoare asupra creierului în curs de dezvoltare, inclusiv a deficiențelor neurocognitive.
O abordare completă în scopul prevenirii și reducerii consumului de alcool la adolescenți ia în considerare complexitatea factorilor care modelează modul în care un adolescent va răspunde la disponibilitatea alcoolului în diferite situații de viață, în diferite perioade ale adolescenței. Interacțiunile complexe între factorii biologici, sociali, culturali și de mediu evoluează de asemenea odată cu maturizarea. Astfel, același adolescent la 13 ani și mai târziu la 17 ani va avea nevoi diferite de dezvoltare și va necesita structuri și abilități de protecție diferite pentru a avea succes.

Alina Neagoe, psiholog clinician principal, formator
Asociația CATHARSIS