Conferința online psihoeducație 28.05.2020

Reziliența în adolescență

Rezistența este capacitatea de a gestiona cu succes viața și de a te adapta la schimbări și evenimente stresante în moduri sănătoase și constructive. O persoană rezistentă este mai mult decât suma caracteristicilor interne care îi permit să facă față adversității. Mai degrabă rezistența este influențată de calitatea interacțiunilor din familie, școală și alte medii sociale.
Rezistența este ceva ce poate fi învățat și alimentat în copilărie și adolescență. Majoritatea experților sunt de acord că construirea unei reziliențe începe de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, există multe lucruri care pot fi făcute în timpul copilăriei ulterioare, adolescenței și vârstei adulte pentru a promova rezistența la adversitate și stres. A fi rezilient nu înseamnă a evita tristețea, dezamăgirea sau eșecul. A fi rezilient are mai degrabă legătură cu modul în care o persoană se adaptează  în fața adversității, a traumelor, a tragediei, a amenințărilor sau a surselor semnificative de stres - cum ar fi probleme relaționale, probleme grave de sănătate sau alți stresori din mediul de viață al adolescentului. Reziliența implică deopotrivă și o creștere personală profundă. A deveni mai rezistent nu numai că te ajută să treci prin circumstanțe dificile, ci te ajută să crești și chiar să îți îmbunătățești viața pe parcurs.
Psihologii au identificat o serie de trăsături și comportamente care sunt asociate cu rezistența. A avea un sens al sensului și al scopului este o componentă importantă a rezilienței. Alte componente includ: optimism, recunoștință, un puternic sistem de valori morale, dorința de a-i ajuta pe ceilalți, umor, modele pozitive, conexiune socială și sprijin, disponibilitatea de a se confrunta cu teama și de a crește, a se dezvolta ca urmare a acestor confruntări.
Cu toții avem nevoie de instrumente pentru a naviga în momente grele și emoții dificile. Prin urmare, avem nevoie de modalități de a construi rezistența împotriva stresului și a depresiei. Iar construirea rezilienței la adolescenți este deosebit de importantă, deoarece adolescența este o perioadă de schimbări și provocări intense.
Studii recente arată că a avea un sens al scopului crește rezistența adolescenților. Prin urmare, găsirea unei pasiuni și a unui scop este o modalitate importantă pentru adolescenți și adulții tineri de a-și spori rezistența. Societatea noastră saturată de tehnologie menține adolescenții deconectați și mereu în căutarea plăcerii, a distracției, însă aceste diversiuni nu îi vor face mai fericiți. Totuși, descoperirea unui sens al scopului îi ajută să își dezvolte identitatea de sine, autoeficiența și stima de sine.
Nu toată lumea este în mod natural optimistă și recunoscătoare, iar în adolescență aceste două trăsături sunt adevărate rarități. Însă cu toții avem capacitatea de a ne crește nivelul de optimism și gratitudine. Un exercițiu simplu este să se încheie în fiecare zi, privind înapoi în ultimele 24 de ore și aprecierea a trei lucruri bune care s-au întâmplat, fie ele mari sau mici.
Un alt mod puternic de a construi rezistența adolescenților este prin identificarea și activarea punctelor lor forte. Când adolescenții își descoperă propriile talente unice și punctele forte, pot învăța cum să folosească aceste daruri pentru a face față provocărilor zilnice.
Alina Neagoe, psiholog clinician principal, formator
Asociația CATHARSIS