Conferința online psihoeducație 18.06.2020

Impactul violenței domestice asupra copiilor

Violența în familie este un model de comportament pe care o persoană dintr-o relație îl folosește pentru a-l controla pe celălalt. Comportamentul poate fi abuziv verbal, emoțional, fizic, financiar sau sexual.
Copiii pot fi expuși la violență în multe feluri. Aceștia pot auzi un părinte amenințându-l sau jignindu-l pe celălalt sau pot vedea un părinte care este furios și pe un altul care este înfricoșat. Aceștia pot vedea sau auzi un părinte rănindu-l fizic pe celălalt sau provocând distrugeri ale obiectelor din jur. Uneori copiii pot deveni chiar țintele abuzului. Când astfel de situații apar, copiii vor trăi cu teama că așa ceva se va întâmpla din nou.
Copiii care trăiesc într-un mediu familial violent pot încerca să protejeze un părinte abuzat refuzând să îl lase singur în mijlocul unui eveniment abuziv, apelând la ajutor sau atrăgând atenția asupra lor înșiși printr-un comportament indezirabil. Aceștia simt că trebuie să fie responsabili pentru „repararea” familiei, încercând să fie perfecți sau să aibă grijă de casă și de frații mai mici. În schimb, alți copii se vor identifica cu adultul abuziv și vor deveni, la rândul lor, lipsiți de respect sau agresivi cu părintele nonviolent.
Copiii expuși la violența în familie pot învăța lecții greșite despre relațiile cu cei dragi. În timp ce unii copii pot răspunde evitând abuzurile în propriile relații pe măsură ce se maturizează, alții pot repeta ceea ce au văzut în relațiile abuzive cu propriii colegi sau parteneri de viață. Aceștia pot considera că este firesc să controleze comportamentul sau sentimentele altei persoane sau să folosească violența pentru a obține ceea ce își doresc. Ei vor învăța că un comportament abuziv este oarecum parte din ce înseamnă a fi apropiat sau a fi iubit.
Pe termen lung copiii expuși repetat la episoade de violență domestică pot avea probleme relaționale, dificultăți de învățare și au un risc crescut de a dezvolta dependență de droguri sau alte comportamente, ca modalitate de a face față sentimentelor dureroase.
Majoritatea copiilor care trăiesc cu violență în familie pot fi recuperați și vindecați în urma experiențelor lor. Unul dintre cei mai importanți factori care îi ajută pe copii să se dezvolte armonios după ce se confruntă cu violența în familie este o relație puternică cu un părinte sau îngrijitor, nonviolent. Acesta părinte sau îngrijitor, poate promova recuperarea copiilor prin luarea de măsuri pentru creșterea siguranței în familie, astfel încât copiii să dezvolte relații sănătoase, bazate pe încredere cu egalii sau cu alți adulți, stabilirea de limite clare și ferme în familie, implicarea lor în activități care îi fac să se simtă fericiți și mândri și apelarea la sprijin specializat atunci când situația o impune.

Alina Neagoe, psiholog clinician principal, formator
Asociația CATHARSIS