N-aduce anul ce aduce ceasul...

Gânduri de început de an

Am început să mă gândesc la schimbare și la modul în care oamenii își schimbă viața printr-o decizie pusă în acțiune, într-o fracțiune de secundă, auzindu-l pe Anthony Hopkins celebrând patruzeci și cinci de ani de abstinență la alcool. Abstinența sa a început, potrivit spuselor sale, atunci când o voce interioară l-a întrebat ”Vrei să trăiești sau să mori?” Și atunci, în urmă cu aproape o jumătate de secol, el a ales să trăiască, rămânând fidel acestei decizii până acum. Și întrebarea care tot reapare în ultimii șaisprezece ani, de când lucrez cu persoane dependente de diverse substanțe sau comportamente, s-a ivit din nou: Ce se întâmplă în mintea cuiva care decide să renunțe la un comportament sau un stil de viață nociv? Cum reușește să mai facă o alegere sănătoasă știind că în urma dependenței sale, creierul și-a modificat structura și modul de funcționare, devenind sclavul propriului comportament adictiv?

Un prim răspuns care îmi vine în minte este că istoria omenirii demonstrează că suntem construiți pentru a supraviețui și că schimbarea, adaptarea sunt parte intrinsecă din viața noastră și acest fenomen noi l-am numit evoluție. Tot istoria noastră de homo sapiens ne-a demonstrat că noi am început să evoluăm, să ne schimbăm, ori de câte ori mediul nostru de viață ne-a creat disconfort și cu cât era mai mare acel disconfort cu atât mai dispuși să schimbăm aspecte din viață eram. Și totuși... neuropsihologia ne spune că dependența de substanțe și comportamente perturbă, deturnează exact acel motor al supraviețuirii noastre, făcându-l să lucreze în scopul menținerii comportamentului adictiv, adică sabotându-ne supraviețuirea.

În ciuda acestui fenomen, oamenii se schimbă, renunță la dependența lor, drept mărturie stând  numeroasele cazuri întâlnite de-a lungul anilor. Analizând mecanismele producerii ei, schimbarea, în cazul lor, s-a produs, atunci când a fost rezultatul unuia sau mai multora dintre aceste trei procese:
1. Când au suferit destul;
2. Când s-au săturat să facă același lucru; sau
3. Când au învățat foarte mult din experiența lor.

Oricare ar fi cauza schimbării, ea produce în interiorul ființei umane o furtună de trăiri psihice care culminează cu punerea în act a deciziei de a supraviețui. Sigur, schimbarea poate fi facilitată și de o serie de variabile interne și externe care o preced și apoi, o însoțesc, asigurându-i persistența, durabilitatea. Fie că vorbim de valorile și convingerile care stau la baza schimbării comportamentului său adictiv, fie că vorbim de persoanele-resursă care îi susțin, validează, încurajează schimbarea, cel care se schimbă este acela care își regăsește curajul de a înfrunta, ca să îl parafrazez pe Anthony Hopkins, UN ASTĂZI care nu este altceva decât UN MÂINE, de care IERI îi era teamă.

Să avem un an bun în care să primim cu curaj fiecare ASTĂZI!

Alina Neagoe, psiholog clinician principal, formator
Asociația CATHARSIS