Conferință psihoeducație 29.10.2021

Conferință psihoeducație
De ce avem nevoie de limite
personale și profesionale sănătoase?

Detalii contectare Zoom:

Meeting ID: 845 2740 6497
Passcode: catharsis
Orele: 17-18.00, participare gratuită
De ce avem nevoie de limite personale și profesionale sănătoase?

Un concept adesea vehiculat în cadrul terapeutic (și nu numai) este acela de limite. De-a lungul dezvoltării noaste, în special, educaționale am întâlnit acest termen în matematică, geografie sau istorie și de fiecare dată ne indica imperativul „până aici!” sau „mai departe nu se trece!” De asemenea, încălcarea acestor limite, aveam noi să învățăm, era sancționată într-o formă sau alta și era generatoare de conflicte.

Tot așa, de-a lungul dezvoltării noastre emoționale, învățăm despre limitele personale, ale noastre și ale celorlalți, însă de data aceasta învățarea se face non-formal, într-un cadru mai puțin standardizat și anume în familiile noastre de origine, în strânsă legătură cu stilul de atașament internalizat.

Atașamentul este definit de nevoia noastră biologică de conexiune socială care ne protejează de pericol, confirmându-ne că apropierea de ceilalți ne asigură supraviețuirea. Stilul de atașament derivă din modul în care fiecare dintre noi a perceput disponibilitatea îngrijitorilor noștri primari de a răspunde nevoilor noastre biologice și emoționale. Astfel, în conformitate cu concluzia teoretică a lui Bowlby
[1], sentimentul fundamental al siguranței, stima de sine, adaptarea, eficacitatea, bunăstarea noastră, precum și capacitatea de a stabili granițe sănătoase între sine și ceilalți se bazează pe calitatea interacțiunilor sociale în cadrul relațiilor apropiate, începând cu îngrijitorii primari din copilărie.

Reprezentanții psihologiei pozitive
[2] susțin că există două tipuri de granițe; o graniță intrapersonală, în interiorul personalității și una externă personalității, interpersonală, care separă pe sine de ceilalți. Explicând în continuare, conceptul de granițe are scopul de a descrie demarcația dintre noi și mediul extern, precum și între propriile teritorii psihice ale noastre. Stabilirea limitelor este o parte importantă a stabilirii identității noastre și este un aspect crucial al sănătății mintale și al bunăstării. Granițele pot fi fizice sau emoționale și pot varia de la a fi neclare, difuze la rigide, inflexibile, limitele sănătoase situându-se, adesea între ele.

Granițele sănătoase sunt o componentă esențială a auto-îngrijirii. Atât în viața profesională, cât și în relațiile noastre personale, limitele slabe duc la resentimente, furie și epuizare. În general, consecințele nestabilirii limitelor sănătoase includ adesea stresul, poverile financiare, timpul pierdut și problemele de relație, care pot provoca suferință emoțională.

Lipsa limitelor sănătoase poate afecta negativ toate aspectele vieții cuiva.
Stabilirea unor limite sănătoase poate avea multe beneficii, inclusiv ajutarea oamenilor să ia decizii bazate pe ceea ce este mai bine pentru ei, nu doar pentru cei din jurul lor.

Granițele adecvate sunt stabilite în funcție de context și este important să le clarificăm, stabilim și comunicăm în toate aspectele vieții noastre, iar aceasta poate însemna un proces continuu de autocunoaștere și dezvoltare personală.

În cele din urmă, deși stabilirea granițelor este crucială, este și mai important să respectăm granițele pe care ceilalți le-au stabilit pentru ei înșiși. Acest lucru este valabil pentru părinți, copii, parteneri romantici, șefi, colegi de serviciu și oricine interacționează sau are putere asupra oricui altcineva. Respectul este o stradă cu două sensuri, iar aprecierea granițelor pe care ceilalți și le-au stabilit pentru ei înșiși este la fel de importantă ca și stabilirea unor limite pentru sine.

Autor psiholog clinician principal, supervizor, Neagoe Alina

Bibliografie